Alkoholfogyasztás, alkoholbetegség, alkoholfüggőség

 

 

 

Az alkoholizmus hazánkban népbetegségnek számít, az egy főre eső alkoholfogyasztás kb. 12 liter/év tiszta alkohol, és ennek jelentős részét tömény szesz formájában fogyasztják.

Az alkoholbetegek száma Magyarországon kb. 500 ezer, egyes szerzők szerint kb. 1 millióra tehető és ennek kis hányada áll kezelés, gondozás alatt. Az alkoholisták között több a férfi, vizsgálatok szerint a felnőtt férfi lakosság kb. 5 %-a tekinthető alkoholistának. A rendszeres alkoholfogyasztás 16-18 éves korban indul, egyre inkább a fiatal kor felé tolódik el. Leggyakoribb a 30-49 éves korosztályban, majd az 50. életév felett csökken.

A lakosság kb. 20-25 %-a egyáltalán nem fogyaszt alkoholt, nagy része normál vagy szociális ivó, aki csak keveset étkezéshez vagy társaságban iszik. Sokan rendszeresen isznak, ami már veszélyeztetett állapotot jelez. Ettől még veszélyeztetettebbek azok, akik sokat, mértéktelenül isznak, őket problémás ivóknak nevezzük. Alkoholistának azt nevezzük, aki az alkoholtól függőségbe kerül, kontrollvesztő módon iszik.

 

 

A kockázati ivás fogalma

 

 

Férfiak

Nők

hetente

Alacsony kockázat

21 italig

14 italig

Megnövekedett kockázat

35 italig

21 italig

Ártalmas ivás

35 ital felett

21 ital felett

1 ital = 1 pohár bor, 1 pohár sör, 1 adag (3 cl) tömény


 

Mások alacsonyabban húzzák meg az alacsony kockázatú alkoholfogyasztás mértékét: férfiak napi 2 ital, nők napi 1 ital.

Veszélyes ivásról beszélünk férfiaknál heti 21-50 ital, nőknél 14-35 ital esetén.

 

 

Alkoholfüggő ember jellemzői

 

Az alkoholizáló ember az alkoholfogyasztás szerepét és veszélyét elfojtja magában. Abban a hiedelemben él, hogy bármikor abba tudja hagyni az ivást, az alkoholt kontrollálni tudja. Próbálkozásai vannak az abbahagyásra, melyet hosszabb-rövidebb idő után visszaesés követ. Csökken a szociális érdeklődése, emberi kapcsolatai egyre inkább romlanak, beszűkülnek. Az alkoholista egyre kevesebbet ad magára, partnerére mind kevésbé figyel, ezért megromlik a házassága és a családi élete is. Csökken a szexuális teljesítő képessége, képtelen megfelelni házastársi és családi szerepeinek, jellemzően féltékennyé és durvává válik, megjelenik az agresszió. Egyre több konfliktusa támad, ami újabb alkalmat ad az ivásra. Gyakran alakul ki depressziója, ami igen sok esetben öngyilkosságig vezethet, alkoholos befolyásoltság alatt. Az agresszív viselkedés párosulhat bűncselekmények elkövetésével. Sok alkoholistát baleset ér, ezek halálos kimenete sem ritka. Az alkoholbetegeknél gyakori a korai haláleset, várható élettartamuk 8-15 évvel kevesebb, mint nem alkoholisták esetén, ugyanez vonatkozik öngyilkossági veszélyeztetettségükre is.

 

 

 

Az alkoholbetegség kialakulásának fázisai

 

1. Tüneti fázis: társas ivás, feszültségcsökkentő ivás.

2. Bevezető fázis: emlékezetkiesések, titkolt ivás, ivás – bűntudat.

3. Akut szakasz: kontrollvesztés, az ivás racionalizálása (alibik), az alkoholfogyasztás köré rendeződő életvitel.

4. Krónikus szakasz: elhúzódó, ismétlődő alkoholmérgezések, erkölcsi értékvesztés, gondolkozási zavarok, alkoholos pszichózis, félelmek, tolerancia csökkenés, súlyos testi szövődmények.

 

 

A tartós alkoholfogyasztás következményei, szövődményei

 

 

Szinte nincs olyan szervrendszer, amelyik ne válna érintetté.

Emésztőszervi betegségek: (pl.gyomorfekély,

daganatok,alkoholos májgyulladás, májzsugor)

 

 

 

 

Keringési betegségek

 

Csontrendszer betegségei

Immunrendszer betegségei

Idegrendszeri elváltozások

Szexuális zavarok

Magzati károsodás