Stimulánsok

 

Azok a szerek, amelyek aktiválják, gyorsítják, izgatják az idegrendszert.

Amfetamin származékok:

Fehér színű por, tabletta és folyadék formájában jelenik meg. (Az amfetamin tabletta vagy por szinte soha nem tiszta, a legkülönfélébb pszichoaktív-hatású vagy hatástalan, de mérgegő szennyezőanyagokat tartalmaznak.)

  - extasy („Ex”, „E”, „Eki”, „Bogyó”)

  - speed („gyors”, „spuri”)

KOKAIN: a kokacserje leveléből előállított, kristályos fehér por. Nagyon erős függőséget okoz.

 

 

 

NIKOTIN: Erős hozzászokás! A dohányzáshoz 30 egészségkárosító tényező, betegség kapcsolódik. Az elvonási tünetek csökkentése nyugtatja meg a dohányzót és nem a nikotin.

 

 

KOFFEIN: a kávéban, kólában, energiaitalokban.

 

Miért használják?

Rövid ideig növeli a teljesítményt, felpörget, ideiglenesen csökkenti a fáradtságot. Bizonyos típusok hatása a részegséghez hasonlít, izgatottság, túlfeszítettség, nő az önbizalom, eufória.

 

Használat módja:

Az amfetamin port illetve a kokaint orron keresztül szippantják fel úgy, hogy csíkot húznak belőle pl. üveglapra. A port illetve a kokaint gyakran intravénásan is használják vízben feloldva. A tablettákat szájon át, a kristályos kokaint (crack) gőzét pedig belélegzik.

 

Mik a veszélyei?

Károsítják az idegrendszert és a keringési rendszert, tartós használat során egyszerűen túlerőltetik a szervezetet. „Túltáncolhatja” magát, azaz túlterheli a szervezetet. A legtöbbnél  lelki függőség alakul ki.

Nő az önérvényesítés vágya, az önértékelés, felerősödik, gyorsul a kommunikáció, a társas kapcsolatok kialakítása könnyebbé válik. A hatás igen rövid idő alatt jön létre, s kokain esetén ugyanilyen rövid idő alatt el is múlik az intenzív eufóriaérzés (néhány perc). A fokozott éberség egy-két napig is fennállhat, étvágy sincs, csak fokozott szomjúságérzés. A hatás alatt is megjelenhetnek szorongásos rohamok, paranoid gondolatok (azaz a hatás alatt álló úgy érzi, megfigyelik, nézik, követik őt.)

A hatás megszűnése után akár több napos fizikai fáradtság, levertség alakul ki. Jelentkezhet depresszió, hallucináció és pánikhangulat.

Rendszeres fogyasztásnál az idő és a távolságérzet, valamint az emlékezet zavarossá válik.

A kokain és amfetamin-használók gyakran alkalmaznak más szereket is a kellemetlen tünetek kivédésére, így pl. heroint, marihuánát, alkoholt, gyógyszereket.

 

Túladagolás tünetei:

Felfokozott idegrendszeri működés, gyors, ismétlődő mozgások, fogcsikorgatás. Fokozódó légzés, szívverés, magas vérnyomás, emelkedő és magas testhőmérséklet, epilepsziás rohamok. A túladagolás során szívritmuszavarok, szívinfarktus, agyi keringészavar alakulhat ki. Napi folyamatos adagolás mellett hallucinációk, agresszió, paranoid téveszmék jöhetnek létre.

 

Elvonási tünetek

Rossz hangulat és közérzet, alvászavarok. A depresszió heteken-hónapokon keresztül, váltakozó erősséggel állhat fenn. Jellegzetes még a fokozott drog iránti sóvárgás, erős nyugtalansággal együtt. Testi elvonási tünetek nincsenek.