CANNABIS-SZÁRMAZÉKOK

Marihuána: Az indiai kenderből készítik (fű). THC tartalma a korábbi évtizedekben termesztett növényeknek többszöröse 7-15 %. Tartós használatnál céltalanság, emlékezetromlás, szorongás, alvászavar .

 

 

 

 

 

Hatásuk:

Marihuána elszívása után 20-30 perc múlva alakul ki a hatás és általában 2-3 órán át tart. Eufória alakul ki, relaxáltság érzés, időészlelési zavarok (az idő lelassul), problémamegoldó-képesség csökken, aluszékonyság, fokozott szexuális késztetés, felléphet akut szorongás, sőt pánik reakció és paranoid gondolatok.

Használat módja: elszívással. A cigarettaszívásnak rituáléja van: a dzsointot körbeadják egy társaságban és mindenki szív belőle.

Mik a veszélyei?

Pszichés függőség kialakulhat!

Tartós hangulat- vagy koncentrációs zavarok.  Túladagolás esetén szorongás, paranoid gondolatok mellett szájszárazság, belövellt kötőhártya, fokozott étvágy, heves szívdobogás jelentkezhet..

Megvonás esetén szorongás, alvászavar jelentkezik néhány hétig.

A marihuána cigaretta füstje rákkeltő anyagokat tartalmaz.

 

Kapudrog-szerep:

Hónapokon keresztül hetente többszöri használat kockázati tényező lehet abban, hogy kipróbálják a többi illegális drogot is. Élhet az a téves hiedelem is, ha a marihuánát kontrollálni tudta, akkor a többi illegitim szer használatát is képes szabályozni. A fiatal - marihuána használatával – drogterjesztőkkel kerül kapcsolatba, így már könnyebben hozzájut más szerekhez is.

 

Hasis: az indiai kenderből kinyert gyanta, olaj. THC tartalma 20-30 %.

 

A hasis alapanyagát ugyanazon növények képezik, mint a marihuána esetén. A hasis 8-10-szer erősebb. Kizárólag a gyantatartalmú, érett női virágokból szárítással, szitálással nyerik.


Felhasználása többféle módón lehetséges: rendszerint dohánnyal vagy ópiummal vegyesen szívják cigarettában vagy vízipipában, olykor önmagában, süteményben, teaként vagy koktélban oldva fogyasztják.

Hatása:
Szájon át lényegesen enyhébb. A tapasztalt élettani hatás alapjaiban megegyezik a marihuánánál ismertetettel, bár annál lényegesen erőteljesebb. Tipikus a hang- és színhallucináció, az eltorzult tér- és időérzékelés, hangok, illatok, színek keveredése. Fellépnek bizonyos személyiségzavarok, amikor a fogyasztó istennek vagy akár teljesen személytelennek képzeli magát.
Túladagolás következtében nemcsak erőszakos kitörések, ámokfutás fordulhat elő, tudathasadás, elmezavar is kialakulhat, mely igen lassan, hosszú hónapok során múlik el. Rendszeres fogyasztása az immunrendszer és a fizikai állapot gyors lerombolását eredményezi, és az alkoholizmushoz hasonlóan fiatalkori szenilitást okoz.