Hallucinogének

 

 

Elsődleges hatásuk az érzékelés, az észlelés, a gondolkodás szokásos folyamatainak megváltoztatása, módosult tudatállapotok létrehozása.

 

Hallucinogének: LSD, szerves oldószerek,  hallucinogén hatású kaktuszok, gombák, kéjgáz, PCP, cannabisz származékok, MDMA (extasy), mint hallucinogén hatású stimuláns, csattanó maszlag, trombitavirág.

 

 

 

 

Miért használják?

 

„Utazás”: a hatás akár órákon keresztül tart, melynek során pszichikai és érzékszervi zavarok, képek, élmények keletkeznek.

Hatásai:

Rövidtávú hatás: bevétel után pár perc, LSD-nél kb. 20 perc után alakul ki.
- Kezdetben: tág pupillák, vérnyomás emelkedés, gyors szívverés, kézremegés.
- Ezt követően hangulatzavar, eufória, eufória és szorongás keveréke is előfordulhat.
- Tér- és időzavar, (a tárgyak eltávolodnak, az idő lelassul).
- A hangok látvánnyá, a színek hangokká alakulnak, a képeken a minták megmozdulnak, életre kelnek, a zene élesebb, tisztább, olyan mintha a test belsejéből érezné, elvesznek az „én határok”. Egységérzés alakul ki az emberiséggel. Megszabadít az unalomtól, az ürességtől.  Fénylő, mozgó pontok, filmszerű képsorok (mozizás) lehet a szipuzóknál. Ez akár négy - nyolc órán keresztül is tarthat, amelyet egy erős kimerülés és fáradtság követ.

Hosszútávú hatás:
- a hallucinációk fokozódnak, rémlátomások keletkeznek,
- "bad-trip" - rossz utazás, „horror trip”
- a tér- és időzavarok fokozódnak,
- kényszerképzetek jelentkeznek, saját cselekedeteik feletti kontroll kiesik, ezek vezethetnek balesetekhez, öngyilkossághoz. Akár egyszeri használata a hallucinogéneknek vezethet elmebetegséghez, akár megfordíthatatlanságig is.
- Flascback: hónapokkal később, szermentes időszakban visszatérhet a korábbi hallucinogén hatás, lehet pár perces hallucináció, szorongásos roham, szívinfarktustól való félelem. Ez spontán elmúlik.

 

LSD: elsősorban bélyeg, tabletta, vagy kristályos fehér por formájában jelenik meg.

 

 

Az LSD majd mindegyik érzékszerv működésében súlyos zavarokat okoz, akárcsak a pszichés funkciókban is. Pupillatágulat, szapora pulzus és a vércukorszint emelkedése tapasztalható. Egy óra múlva színes, látási hallucinációk, félelmetes víziók jelentkeznek, a személyiség elvesztése vagy széthasadása, az időben és a térben való tájékozatlanság, majd erős izgatottság támadt. Igen gyakori, hogy LSD hatására az ember önmagát kívülről szemléli. A hallucinációk, a víziók nem ritkán az utolsó adag bevétele után hetekkel is jelentkezhetnek.

Veszélye:

 

Fokozott hallucinációk, rémlátomások „bad-trip” (rossz utazás), kellemetlen, fenyegető tartalmú hallucinációk hatására szorongás és pánik alakul ki. Tér- és időzavarok, mások elleni agresszió veszélye nagy.

Kényszerképzetek, hányás, hidegrázás, izzadás, fejfájás, esetleg rémképek jöhetnek létre.

A drog hatása alatt állók nem gondolják át a bódulatban, hogy mit cselekszenek. Az LSD rabjai között különösen gyakori a szerencsétlenség és az öngyilkosság, valamint a kábulatban bekövetkezett halálos baleset. A leggyakoribb az ablakból való kizuhanás vagy kilépés. Sokan azt hiszik, tudnak a vízen járni (holott még úszni sem tudnak), kilépnek, pl. a hajóról vagy a csónakból, s megfulladnak. Mások azt képzelik, puszta kézzel meg tudnak állítani egy autót vagy vonatot. Tévhitükért ők is az életükkel fizetnek. Egyesek azt hiszik, tudnak repülni, s teljes nyugalommal lépnek ki a felhőkarcoló ablakán.

Túladagolásnál elmekárosodás, tartós használat során depresszió veszélye nagy.

 

Túladagolás

 

Pánikreakció, szorongás, üldöztetéses, megfigyeltetéses paranoid érzések, emelkedett pulzus és vérnyomás, epilepsziás rohamok, „megbolondulás” érzés, elmebetegséghez hasonló kép alakulhat ki, mely néhány óra vagy nap alatt kitisztul.

 

Megvonási tünetek

 

Testi tünetek nincsenek. Szer iránti éhség, hangulatváltozások jelentkezhetnek.

 

 

Szerves oldószerek: Szipuzás. Oldószerek, ragasztók, hígítók, festékek, lakkok, benzin, csavarlazító, propán-bután gáz (öngyújtók töltéséhez használt gázpalackok) stb. gőzének belélegzését jelenti.

Maradandó agykárosodás, baleset és fulladás veszélye nagy.

 

 

 

 

 

Használat módja:

Szippantás, inhalálás útján. Általában zacskóba öntik és onnan szívják be, a spray-ket közvetlenül a szájukba, illetve torkukba fújják be. A kéjgáz a habszifon patronjában megtalálható. Néha szórakozóhelyeken luftballonokba engedik és onnan szippantják be („lufizás”).